Achterhoek Food
Bedrijven

Een Gezonde Achterhoek met “Het Achterhoek Food Manifest”

De Achterhoek kan de meest vitale en gezonde regio van Nederland worden! Met dat uitgangspunt kwamen op 6 november kwamen vertegenwoordigers van verschillende voedsel gerelateerde organisaties samen. Op uitnodiging van Achterhoek Food werden nieuwe samenwerkingen gesmeed in de Dru Fabriek in Ulft. Voorzitter Jan Markink, oud-gedeputeerde Provincie Gelderland, benadrukt het belang van samenwerking en het bundelen van bestaande voedselinitiatieven.

Samen Sterk: Geslaagde samenwerkingen

Tijdens de inspirerende bijeenkomst gaf Frans Miggelbrink voorbeelden van succesvolle samenwerkingen. Marcella de Vos van Achterhoek Toerisme benadrukte de verbinding tussen voedsel, landschap, en toerisme. Ellen Willems, initiatiefneemster van De Stadsboerin Doetinchem, vertelde over het duurzaam ontbijt met kinderen op IKC Noorderlicht, waar lokale voedselproducenten aan hebben bijgedragen. Antoine Rossewij, directeur van IKC Noorderlicht, benadrukte dat het ontbijt niet alleen gezond is, maar ook educatief.

Subsidie voor food-bedrijven

Achterhoek Food heeft ervaring opgedaan met het verbinden en verbreden van voedselprojecten tijdens de eerste subsidieperiode (2015-2023) van het leefbaarheidsprogramma LEADER Achterhoek. Food-industrie en food-bedrijven worden aangemoedigd om samen te werken en meer maatschappelijke thema’s aan te pakken. Voor de komende periode wordt dit versterkt met het Achterhoek Food-platform.

Op weg naar een eigen Uitvoeringsagenda

Platform Achterhoek Food legt verbindingen tussen vertegenwoordigers van organisaties die al actief zijn met maatschappelijke thema’s. Via een website delen ze kennis over de aanpak en concretiseren ze maatschappelijke thema’s. Annemien Haveman van Wageningen University & Research (WUR) is positief over de aanpak van Achterhoek Food. Het is een vernieuwende manier om te werken aan een gezonde leefomgeving in de regio. Begin 2024 wordt het Achterhoek Food Manifest ondertekend om de nieuwe samenwerkingen te bekrachtigen.