bier uit Bredevoort van Borghman
Horeca

Lokaal Lentefris bier uit Bredevoort

De Borghman Stadsbrouwerij in Bredevoort heeft een bijzonder nieuw bier gelanceerd genaamd Zucht. Het lentefrisse biertje heeft een smaak die doet verlangen naar meer en is extra speciaal doordat alle ingrediënten op loopafstand van de brouwerij zijn verzameld. De route van boer naar bier is daarmee ongekend kort.

Ingrediënten op loopafstand

De gerst voor Zucht is geteeld door Jan Steverink van De Slaege in Silvolde, op 17 kilometer afstand. De mouterij Masterveld in Ratum, op 15 kilometer afstand, heeft deze vervolgens vermout. De hop voor Zucht is geplukt bij Hogenelst Hop in Zieuwent, op 14 kilometer afstand. Het water voor Borghman’s nieuwe bier is opgepompt bij Corle, slechts 4 kilometer verwijderd van de stadsbrouwerij in het oude hart van Bredevoort.

Puur lokaal en eerlijk duurzaam

Borghmeester Gerco Honders benadrukt dat het belangrijk is dat lekker niet van ver hoeft te komen. Niet alleen is dit beter voor onze planeet, maar ook krijgen de boer, de mouterij, de hopteler en de brouwer een eerlijke prijs én wordt de regionale economie gesteund. “Het is allemaal Puur Achterhoek en dat proef je als je Zucht drinkt,” aldus Honders.

Grassige geur en smaak

Zucht van De Borghman heeft een grassige geur en smaak. “Je ervaart de frisheid van het voorjaar en een landerig zomers briesje. Je ruikt pasgemaaid Achterhoeks gras,” vertelt Honders. Het lijkt voor de hand te liggen dat streekbier als Borghman’s nieuwe Zucht allemaal ingrediënten bevat uit de eigen omgeving, maar zo eenvoudig is dat met bier niet. “Je moet weten waar Achterhoekse Abraham de mosterd haalt. Wij zijn heel blij dat we gedreven ambachtelijke telers in onze directe omgeving hebben,” zegt Honders.

Borhman’s bierbostelbrood

Van het restproduct bierbostel, dat tijdens het maischen in de brouwerij ontstaat, wordt eiwitrijk en vezelrijk bierbostelbrood gemaakt. Het bostel wordt toegevoegd aan het brooddeeg. Zo wordt ook het restproduct op een duurzame manier hergebruikt.

Proef Zucht en Borghman’s bierbostelbrood

Zucht en Borghman’s bierbostelbrood zijn vanaf 26 maart 2023 te proeven bij De Borghman Stadsbrouwerij, gelegen aan ’t Zand 25 in Bredevoort.