Oude boeren schuur Winterswijk
Uitstapjes

Het Scholtenpad in de Achterhoek

Een juweel van een lange-afstandswandeling

In het meest oostelijke puntje van de Achterhoek, grenzend aan Duitsland, strekt zich het vernieuwde Scholtenpad uit, een parel van een lange-afstandswandelpad dat de schilderachtige buurtschappen van Winterswijk doorkruist. Onlangs vernieuwd door een vruchtbare samenwerking tussen Stichting Wandelnet en Achterhoek Toerisme, biedt deze route een onvergetelijk uitstapje door de rijke geschiedenis van de streek.

Ontdek de Scholtenboerderijen en de historie van Winterswijk

Het Scholtenpad voert je langs de charmante buurtschappen Ratum en Woold, waar je nog steeds de prachtige Scholtenboerderijen kunt bewonderen die hun naam ontlenen aan vroegere eigenaren. Deze boerderijen, met hun imposante voorhuizen, hebben een diepgaande invloed gehad op het landschap rondom Winterswijk, met uitgestrekte gronden en pachtboerderijen.

Scholtenboerderij Winterswijk

Een wandeling door erfgoed en natuur

Wandel langs oude boerderijen, weelderige weiden en door essen, houtwallen, bossen en langs kronkelende beken. Het gebied, uitgeroepen tot Nationaal Landschap, ademt geschiedenis en vertelt verhalen van steenuilen, de textielindustrie en de oude steengroeve met lagen uit het Trias-tijdperk. Ontdek onderweg het Silo Art kunstwerk, een weerspiegeling van het Winterswijkse landschap.

Levendige verhalen met video’s onderweg

Scan QR-codes langs de route en ontdek video’s en podcasts gemaakt door lokale experts, die de verhalen over cultuurhistorie, landschap en natuur tot leven brengen. Leer over steenuilen, duik in de geschiedenis van de textielindustrie en bewonder de unieke vondsten in de steengroeve.

Zes dagetappes door de achterhoek

Het 90 kilometer lange streekpad, als een cirkel met ‘spaken’ rondom Winterswijk, kan worden opgesplitst in zes dagwandelingen van 19 tot 26 kilometer.

Dompel jezelf onder in de vernieuwde pracht

Laat je betoveren door de geschiedenis en schoonheid van de Achterhoek op het vernieuwde Scholtenpad. Voor meer informatie en het plannen van je wandelavontuur, bezoek achterhoek.nl/scholtenpad.

Silo Art Winterswijk

Over de achterhoek

De Achterhoek, gelegen in het oostelijke hoekje van Gelderland, is een van de Gelderse Streken. Met een typisch coulisselandschap, karakteristieke boerderijen en eeuwenoude kastelen, nodigt dit gebied uit tot ontdekking. Natuur en cultuurhistorie komen hier samen, waardoor elke bocht een nieuwe verrassing brengt. Voor meer informatie, bezoek achterhoek.nl