Bordje smokkelroute
Uitstapjes

Officiële opening vernieuwde smokkelroute met fietstocht

Achterhoek, 8 mei 2024 – Op zondag 26 mei organiseert Stichting Achterhoek Toerisme, in samenwerking met de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek, Tourist Info Isselburg, Heimatverein Anholt en Heimatverein Suderwick, een feestelijke fietstocht ter gelegenheid van de officiële opening van de vernieuwde Smokkelroute.

Genodigden, pers en alle enthousiaste fietsers zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze speciale tocht, die begint bij het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo. De route is duidelijk aangegeven met bordjes, beschikbaar als GPX-bestand (downloadbaar via achterhoek.nl/Smokkelroute), en wordt ondersteund door een brochure, verkrijgbaar in zowel het Nederlands als het Duits.

Smokkelroute

Programma

  • 12.30 uur: Inloop met koffie/thee en lekkers
  • 13.00 uur: Opening door burgemeester Anton Stapelkamp van de gemeente Aalten, met de eerste exemplaren van de brochure uitgereikt aan burgemeester Mirjam Maasdam van Oude IJsselstreek, burgemeester Michael Carbanje van Isselburg en locoburgemeester Kerstin Erkens van Bocholt.
  • 13.10 uur: Toelichting van Achterhoek Toerisme over het verdere verloop van de middag.
  • 13.30 uur: Start van de fietstocht, waarbij de burgemeesters de lus Dinxperlo fietsen en deelnemers de mogelijkheid hebben om aansluitend de lus Oude IJsselstreek te verkennen.
  • 16.30/17.00 uur: Verwachte aankomst voor degenen die de volledige route fietsen.

Over de smokkelroute

De Smokkelroute is een goed aangegeven fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen, bekend vanwege de smokkelpraktijken die hier plaatsvonden. Langs de route zijn 10 QR-codes te vinden waarop verhalen en anekdotes over deze smokkelhistorie te beluisteren zijn, en deze zijn ook online beschikbaar. Naast deze verhalen zijn er nog meer smeuïge smokkelanekdotes te vinden op de website. De route van 49 km kan worden ingekort tot lussen van 33 km (Oude IJsselstreek) of 17 km (Dinxperlo), en voert zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

Smokkelroute

Meer informatie en aanmelden:

Om voldoende drankjes klaar te kunnen zetten voor de ontvangst, wordt het op prijs gesteld als deelnemers zich van tevoren aanmelden bij Corine Lankhof, toeristisch coördinator van de gemeente Aalten, via c.lankhof@achterhoek.nl. Aanmelden is mogelijk tot en met dinsdag 22 mei. Deelname aan de fietstocht is gratis, en voor eventuele vragen kunt u ook bij Corine Lankhof terecht.