Erfgoed Gelderland
Algemeen

Nieuwe videoserie onthult de kunstschatten van Gelderland

Van middeleeuwse schilderijen tot hedendaagse glaskunst, Gelderland kent een rijke geschiedenis en diversiteit aan kunstobjecten. Erfgoed Gelderland heeft in opdracht van de provincie Gelderland de vijftig belangrijkste sleutelwerken uit de Gelderse kunstgeschiedenis geselecteerd, die het verhaal van Gelderland vertellen. In een nieuwe videoserie worden deze bijzondere kunstwerken uitgelicht en meegenomen op een reis door de Gelderse kunstgeschiedenis.

Gelderland als kruispunt van makers en ideeën

Gelderland is altijd al een kruispunt geweest voor objecten, makers en ideeën, van de middeleeuwen tot heden. Deze meesterwerken zijn verspreid over binnen- en buitenland in de belangrijkste musea en erfgoedorganisaties. In de serie Sleutelwerken van Gelderland verteld Jochem van Eijsden, kunsthistorisch onderzoeken bij Erfgoed Gelderland, met behulp van verschillende gasten over de vorm van de objecten, hoe en waarom ze werden gebruikt, wat hun relatie is tot de mens en hoe Erfgoed Gelderland tot de huidige vijftig sleutelwerken is gekomen.

Sleutelwerken als basis voor nieuwe tentoonstellingen en publicaties

De vijftig sleutelwerken zijn niet alleen bepalend, invloedrijk of kenmerkend, maar dragen ook bij aan de identiteit van Gelderland. Provincie Gelderland streeft naar meer samenhang in beeldende kunst. Daarom dienen de sleutelwerken als basis voor nieuwe tentoonstellingen en publicaties. De kunstwerken zijn een startpunt voor de erkenning en inventarisatie van de Gelderse kunst.

Ontdek de kunstwerken in video, 3D of in real life

Op de website collectiegelderland.nl/sleutelwerken zijn de vijftig sleutel werken te bewonderen. Een aantal kunstwerken zijn zelfs als 3D-model te bekijken, zodat de kijker de kunstwerken tot ware realiteit kan ontdekken op het beeldscherm. Ook is het mogelijk om een aantal van de kunstwerken te bezoeken in Gelderse musea en andere erfgoedorganisaties.

Nieuwsgierig naar het verhaal van Gelderland?

Ontdek de kunstschatten van Gelderland en laat je meevoeren op een reis door de Gelderse kunstgeschiedenis. Bekijk de nieuwe videoserie Sleutelwerken van Gelderland op de website collectiegelderland.nl/sleutelwerken. Kom oog in oog te staan met de vijftig belangrijkste sleutelwerken uit de Gelderse kunstgeschiedenis en ontdek hun verhaal.

Met deze nieuwe videoserie krijgen kunstliefhebbers de kans om Gelderse kunstwerken te ontdekken en meer te weten te komen over de geschiedenis en diversiteit van de regio. Of je nu geïnteresseerd bent in middeleeuwse schilderkunst, toegepaste kunst of hedendaagse sculpturen, de serie sleutelwerken van Gelderland biedt een fascinerend inzicht in de kunstgeschiedenis van de regio. Bezoek collectiegelderland.nl/sleutelwerken om de serie te bekijken en meer te weten te komen over de vijftig sleutelwerken die de identiteit van Gelderland bepalen.