Schone energie in de Achterhoek
Algemeen

Achterhoekse gemeenten kopen gezamenlijk zonnepark

De Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk Zonnepark Braamt gekocht, ontwikkeld door Gemeente Montferland met hulp van Agem Energie Experts. Het park bevindt zich op een voormalig voetbalveld en trainingsveld in Braamt en telt 2.860 zonnepanelen met een opgesteld vermogen van 1,3 MW.

Streven naar meer eigen opwekking van energie

De aankoop van het zonnepark stelt de gemeenten in staat om meer zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk te zijn van derden en schommelende marktprijzen. De Achterhoekse gemeenten willen niet langer alleen stroom inkopen, maar meer controle hebben over hun energievoorziening. Zonnepark Braamt is het eerste gezamenlijke project waarbij gemeenten hun eigen energie opwekken via AGE BV, het eigen energiebedrijf van de Achterhoekse gemeenten.

Financieel aantrekkelijk

Naast het verduurzamen van de energievoorziening is de aankoop van het zonneveld financieel aantrekkelijk voor de gemeenten. De gezamenlijke investering maakt de zonnestroom kostprijs en aanzienlijk goedkoper dan groene stroom die anders ingekocht zou worden. Het zonnepark levert ongeveer 1.147 MWh elektriciteit, wat acht procent is van het totale gemeentelijke elektriciteitsverbruik van de deelnemende Achterhoekse gemeenten.