Vrijheidsmaaltijd 2024
Evenement

Tweede editie Nederlands-duitse vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Na het succes van vorig jaar komen de inwoners van het Nederlandse Dinxperlo en het Duitse Suderwick opnieuw samen voor de Vrijheidsmaaltijd op zondag 5 mei. Deze unieke samenkomst, bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, markeert een belangrijk moment in de lokale geschiedenis en symboliseert de aanhoudende vrede.

In deze roerige tijden biedt de maaltijd een gelegenheid voor inwoners van beide landen om samen te komen. Het evenement begint met een oecumenische Nederlands-Duitse kerkdienst op het Prins Clausplein in Dinxperlo, gevolgd door een middag vol culturele uitwisselingen waaronder verhalen, filmbeelden en zang.

Hoogtepunten van de Dag

  • Vrijheidssoep: De dag wordt om 11:30 uur officieel geopend door tv-kok en Vrijheid-ambassadeur Nadia Zerouali, samen met de burgemeester van Aalten en de eerste loco-burgemeester van Stadt Bocholt. Het recept voor de Vrijheidssoep van dit jaar, bereid door YouTube-kok Nick Toet, bevat een vernieuwende mix van ingrediënten geïnspireerd door zijn oma’s tomatensoep.
  • Muzikale Omlijsting: Het muzikale duo Yvonne Tangelder en Willem te Voortwis zorgen voor de muzikale sfeer tijdens de maaltijd.
  • Viering van Vrijheid: De viering begint om 10:00 uur in de Dorpskerk, met medewerking van de plaatselijke cantorij en voorgangers uit verschillende kerkgemeenschappen.
  • Culturele Reflectie: Na de maaltijd is er een cultureel programma in de Dorpskerk, waar persoonlijke verhalen over vrijheid worden gedeeld, gevolgd door de vertoning van de korte film ‘In het spoor van Max’, ingeleid door filmmaker Lex Schellevis. Koor Vision verzorgt enkele liederen.

Doe Mee!

Geïnteresseerden kunnen vooraf een placemat voor 2 euro aanschaffen bij de Jumbo in Dinxperlo, Bäckerei Gerads in Suderwick en het Grenslandmuseum.

De Vrijheidsmaaltijd wordt mogelijk gemaakt door diverse lokale organisaties waaronder Burgerinitiatief Dinxperwick, DinXperience, het Grenslandmuseum, en ondersteund door de gemeente Aalten en Stadt Bocholt. Dit grensoverschrijdende initiatief staat symbool voor de verbondenheid en het gemeenschappelijke streven naar vrijheid en vrede.