Horeca

Achterhoekse cateraar gaat grotendeels off-grid met accuopslag

In het Groene Hart van de Achterhoek heeft cateringbedrijf De Timp een grote stap richting duurzaamheid gezet. Met de recente ingebruikname van een Powertainer, een innovatief opslagsysteem voor zonne-energie, zet het bedrijf zichzelf op de kaart als een ware pionier in energieneutraliteit.

De Timp, bekend om zijn culinaire diensten in de regio, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De Powertainer, een zeecontainer gevuld met hergebruikte accu’s, stelt het bedrijf in staat om de opgewekte zonne-energie overdag op te slaan en ’s avonds te gebruiken. “Dit systeem maakt ons voor acht tot negen maanden per jaar onafhankelijk van het net”, legt Luuk Domhof, mede-eigenaar van De Timp, uit. Met een capaciteit van 123 kWh is het bedrijf niet alleen voorbereid op de energietransitie, maar speelt het ook slim in op dynamische energieprijzen.

Het stroomnet kampt met capaciteitsproblemen, waardoor de ontwikkeling van energieopslagtechnieken cruciaal is. De Timp, in samenwerking met Nathals, neemt hierin het voortouw. “Wachten is geen optie. Duurzaam ondernemen betekent actie ondernemen, met oog voor de mogelijkheden én de omgeving,” aldus Domhof.

Zelfvoorzienend

Dankzij 260 zonnepanelen op het dak van De Timp in Zieuwent, en de slimme inzet van de Powertainer, is het bedrijf nu grotendeels zelfvoorzienend. “Deze stap geeft ons een ongekende vrijheid. Minder belasting voor het net en een investering die zichzelf terugbetaalt, zowel financieel als milieutechnisch,” voegt Domhof toe.

Toekomstige blik

De Timp staat bekend om zijn vooruitstrevende aanpak sinds 2010, met een sterke focus op lokale producten en duurzaamheid. Van mobiele frietkramen met zonnepanelen tot voertuigen op HVO100, het bedrijf zet zich volledig in voor een betere toekomst. “Het begint met een simpele gedachte en hopelijk zet het anderen aan tot actie. Samen kunnen we een verschil maken,” concludeert Domhof.

Iedereen die geïnteresseerd is in deze groene revolutie is welkom bij De Timp om te zien hoe duurzaamheid in praktijk wordt gebracht. Een inspirerend voorbeeld van Achterhoekse daadkracht en innovatie.