Stadsboerin Doetinchem: Nederlandse Vertegenwoordiging voor Europese Erkenning
Een Verbindende Oase in Doetinchem. Met immense trots deelt Ellen Willems, de drijvende kracht achter Stadsboerin Doetinchem, haar vreugde. Haar initiatief, Stadsboerin Doetinchem, is als enige Nederlandse inzending genomineerd voor de Europese ARIA-prijs in de categorie sociaal-economische plattelandsprojecten. Stadsboerin Doetinchem blinkt uit in criteria als sociale inclusie, educatie, productie van betaalzaam en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerken.
Een Ontmoetingsplaats voor Iedereen
Stadsboerin Doetinchem omarmt een land van drie hectare waar moestuinen, een gastvrije ontvangstplek en een winkel een uitnodigende sfeer creëren. Het hart van dit initiatief wordt gevormd door vijftig vrijwilligers van diverse achtergronden en nationaliteiten, samen met vijf professionals. Zeven scholen zenden hun leerlingen erheen voor educatieve avonturen. Deze nominatie voor een Europese prijs bekroont wat Ellen Willems met Stadsboerin Doetinchem heeft verwezenlijkt. Het begon allemaal in 2019 met slechts €1.200,- aan spaargeld en een kale strook grond naast de oude schuur van de Kruisberggevangenis in Doetinchem. “Ik wilde gezond voedsel verbouwen en kinderen laten zien hoe boerenkool groeit. De oorsprong van hun eten is vaak een mysterie voor hen.”
De ARIA-Award
Stadsboerin Doetinchem vertegenwoordigt Nederland bij de Agricultural & Rural Inspiration Award (ARIA). De EU wil met ARIA kennisuitwisseling en netwerken op het platteland stimuleren door uitmuntende praktijkvoorbeelden te belichten. Jaarlijks strijden diverse agrarische en plattelandsprojecten binnen de EU om een van de vijf ARIA-Awards. In de categorie sociaal-economische ontwikkeling is Stadsboerin Doetinchem de enige Nederlandse inzending. Het project is geselecteerd door de Regieorganisatie voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) uit talloze Nederlandse plattelandsinitiatieven die Europese subsidies ontvingen. Stadsboerin Doetinchem ontving steun van LEADER Achterhoek.
Voldoen aan de Criteria
Het project van Willems voldoet moeiteloos aan alle eisen voor deelname. Stadsboerin Doetinchem trekt jonge mensen, vrouwen en minderheden samen naar zich toe. Hier leren volwassenen en kinderen talloze nieuwe vaardigheden, zoals tuinieren en koken. Het team van Stadsboerin Doetinchem heeft inmiddels vijf professionals in dienst. Het verwaarloosde terrein achter de gevangenis is getransformeerd tot een plek vol natuurpracht en biodiversiteit. De samenwerking met de voedselbank, scholen, de gemeente en andere voedselleveranciers floreren. Innovatie is een kernpunt, zoals blijkt uit het feit dat je hier kunt genieten van gerechten bereid door mensen met diverse culturele achtergronden.
Educatie en Meer
Ellen straalt van trots over deze nominatie. “Wij fungeren als een verbindende plek voor diverse inwonersgroepen, waar we gezamenlijk duurzaam voedsel produceren. Bovendien leggen we veel nadruk op educatie, met een lesprogramma voor leerlingen van zeven scholen.” Maar dat is nog niet alles. Denk aan duurzame catering, een landwinkel met gezonde producten uit eigen tuin, excursies en het ontvangen van groepen. “Samen met onze vrijwilligers verzorgen we ook ontbijt voor basisschool Noorderlicht. De kinderen krijgen gezonde maaltijden voorgeschoteld, inclusief brood gebakken van Achterhoeks graan!”
Stem van het Publiek
In september vindt de eerste selectie plaats van alle inzendingen. Hieruit ontstaat een shortlist van 24 kanshebbers. Vervolgens volgt een internationale publieksstemming, waaruit vijf winnaars zullen oprijzen: één per categorie en een publiekswinnaar. De prijsuitreiking staat gepland voor december 2023. Hoewel de exacte locatie en datum nog moeten worden bevestigd, is het zeker dat Stadsboerin Doetinchem serieus meedingt naar de internationale ARIA-award. Het zaadje dat Ellen plantte met haar spaargeld is uitgegroeid tot iets moois en groots. Tijd om te oogsten!
Over Stadsboerin Doetinchem
Stadsboerin Doetinchem is een stadslandbouwinitiatief op het terrein van de voormalige Kruisberggevangenis in Doetinchem. Hier worden groenten, fruit en kruiden verbouwd in harmonie met de natuur. Ze beheren een bijen- en vlindertuin van 7000 vierkante meter en hebben een bloemenpluktuin. Daarnaast verzorgen ze kippen en scharrelvarkens. Hun missie draait om het verbinden van mensen met de natuur, de herkomst van voedsel en elkaar. Ze willen meer geven dan nemen van het land. Er is een winkel, eetlokaal en heerlijke picknickplekken. Dagelijks worden er gerechten bereid met de oogst uit de tuin. Bezoekers zijn van harte welkom tijdens openingstijden. Kijk voor meer informatie op www.stadsboerindoetinchem.nl.
Over LEADER Achterhoek
LEADER Achterhoek biedt subsidies aan projecten die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Initiatieven en goede ideeën in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk komen in aanmerking. In 2020 ontving Stadsboerin Doetinchem LEADER-subsidie, waarmee onder andere een koelcel en een elektrische bus werden aangeschaft voor het vervoer van voedsel, samen met communicatieborden op het erf. “Zonder LEADER hadden we dit niet kunnen bereiken. De subsidie heeft ons echt een duwtje in de rug gegeven.” Heb jij, net als Ellen Willems, een idee voor een project? Kijk dan voor meer informatie op www.leaderachterhoek.nl en neem contact op met LEADER-coördinator Jolanda Kemna.
– Bannerfoto is gemaakt door Theo Kock –