Schone energie in de Achterhoek
Algemeen

Energiekansen voor regio Achterhoek

Meer banen, groeiende welvaart en sterkere samenhang in de Achterhoek: de overstap naar groene energie belooft veel goeds. Dit blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann Stichting.

Naar Klimaatneutraal in 2050

In 2050 wil de EU klimaatneutraal zijn, staat in de Green Deal. De grootste uitdaging? De overstap naar schone energie. Gebieden zoals de Achterhoek zijn de aangewezen plekken die kunnen profiteren van deze overstap. Zo blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek.

Kansen voor Achterhoekse Dorpen

Een overstap naar groene energie biedt kansen voor onze dorpen. Een groei van bijna 5% in banen en extra waarde per inwoner tot wel 1.570 euro tegen 2050. Dit komt de Achterhoek ten goede, met meer gelijkheid tussen onze regio en een sterkere economie.

Leiders en Kansen

Dorpen die nu al voorop lopen in groene energie en landelijke gebieden met potentie, zoals de Achterhoek, zullen het meest profiteren. Vergelijk het met Berlijn en Brandenburg: het landelijke gebied kan winnen, terwijl Berlijn nog wat uitdagingen heeft.

Uitdagingen in de Stad

Voor steden en gebieden die sterk leunen op fossiele brandstoffen, betekent de overstap naar groene energie een uitdaging. Minder werk en welvaart, tot wel 2.450 euro minder per inwoner en 2,1% minder banen tegen 2050. Dit komt door verschillen in energiepotentieel en economische structuren.

Lokale Aanpak Nodig

“Eén ding is duidelijk: De energie-overgang biedt kansen voor onze dorpen, maar steden staan voor nieuwe uitdagingen. Een lokale aanpak is nodig om de negatieve effecten in steden tegen te gaan en de dorpen te helpen hun kansen te benutten. Een aangepast beleid is nu meer dan ooit nodig,” aldus Thomas Schwab van de Bertelsmann Stichting. Voor aan Achterhoeks bedrijf zoals DuraSolar uit Didam biedt de energietransitie grote kansen.