evenement
Algemeen

Nederlandse vakantiegangers wijzigen reisgewoontes

Afgelopen zomer merkten we opvallende veranderingen in de reisgewoontes van Nederlanders. Er was een verschuiving in het vervoersmiddel: minder vliegreizen en meer treinreizen. Bovendien ging de voorkeur voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis uit naar buitenlandse bestemmingen, waarbij Frankrijk de populairste keuze was.

Een afname in vliegreizen

Tijdens de afgelopen zomer kozen Nederlandse reizigers minder vaak voor het vliegtuig voor hun vakantie. Van alle buitenlandse reizen was 35% per vliegtuig, vergeleken met 45% drie jaar eerder. Dit komt neer op een daling van een miljoen vliegreizen in absolute aantallen.

Toename van treinreizen

Tegelijkertijd zag men een stijging in treinreizen. Ongeveer 8% van de Nederlandse vakantiegangers koos voor de trein voor hun buitenlandse reizen, wat resulteerde in 900.000 treinreizen. Dit percentage was drie jaar geleden nog maar 4%.

Voorkeur voor buitenlandse bestemmingen

Volgens cijfers van het CBS ging meer dan de helft (56%) van de Nederlandse vakanties naar een bestemming buiten de landsgrenzen. Daarbij was Frankrijk de meest populaire bestemming met bijna twee miljoen vakanties. Andere geliefde bestemmingen waren Spanje, Italië en België, elk met meer dan een miljoen Nederlandse bezoekers.

Duitsland verliest de toppositie

In 2019 stond Duitsland nog bovenaan als populairste vakantiebestemming, maar dit jaar was de eer aan Frankrijk. Hoewel Duitsland nog steeds een populaire keuze was, was het aantal vakanties daar gedaald naar 1,6 miljoen.

Binnenlandse vakanties tijdens de coronajaren

Gedurende de coronajaren 2020 en 2021 waren binnenlandse vakanties erg populair, aangedreven door de onzekerheid over nieuwe uitbraken en lockdowns. Hoewel de reisbeperkingen vorig jaar minder streng waren, bleef het buitenland een aantrekkelijke optie. Maar, de bestemmingen lagen niet ver van huis: alle tien de populairste bestemmingen waren in Europa. Slechts 10% van de reizen ging naar een ander werelddeel, tegenover één op de zeven in 2019.

Totaal aantal Nederlandse vakantiegangers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in de afgelopen zomer 10,8 miljoen Nederlanders minimaal één keer op vakantie gingen, een lichte stijging ten opzichte van de 10,7 miljoen van 2019, het jaar voor de pandemie.

Vakantie in de Achterhoek

Hoewel buitenlandse bestemmingen in de afgelopen zomer de voorkeur genoten, blijft de schoonheid en charme van Nederlandse regio’s zoals de Achterhoek niet onopgemerkt. De Achterhoek is een prachtige regio die bekend staat om haar groene landschappen, pittoreske dorpjes en rijke geschiedenis.

Tijdens de coronajaren was de Achterhoek een populaire bestemming voor binnenlandse vakanties, waarbij veel Nederlanders genoten van de rust en de natuur die deze regio te bieden heeft. Of je nu een wandelliefhebber bent of een liefhebber van geschiedenis en cultuur, de Achterhoek heeft voor ieder wat wils. Van uitgestrekte wandel- en fietsroutes tot historische kastelen en gezellige dorpen, er is een breed scala aan activiteiten en bezienswaardigheden.