vuurwerk afsteken
Algemeen

Vuurwerk afsteken? Houd je aan de regels!

Het afsteken van vuurwerk op oud en nieuw is een echte traditie. Door de grote hoeveelheid nieuwe regels rondom het afsteken, lijkt het soms alsof er niks meer mogelijk is. Gelukkig informeren wij je graag over hoe jij nog steeds een hoop plezier blijft hebben zonder dat je de regels overtreedt. Wil je nog meer specifieke of actuele informatie vinden? Lees dan meer over de regels in onderstaande blog.

De regels rondom vuurwerk afsteken

Gelukkig is het afsteken van vuurwerk nog niet afgeschaft in ons land. Wel zijn er ieder jaar strengere restricties. Deze kunnen per regio of stad ook erg verschillen. Naast de algemene informatie in dit artikel, is het dus ook belangrijk om je te informeren bij jouw gemeente. Ook vind je meer informatie over de regels op Vuurwerkland.nl. De belangrijkste regels die je moet onthouden, is dat er op 31 december vanaf 18:00 tot en met 1 januari 02:00 vuurwerk mag worden afgestoken. Steek je het eerder of later af? Dan riskeer je een boete. Dit tijdsbestek geldt specifiek voor categorie 2 vuurwerk. Wil jij categorie 1 vuurwerk gebruiken? Dan mag je dit het hele jaar door doen. 

Wat zijn de regels rondom vuurwerk kopen?

Het inkopen van vuurwerk is niet het hele jaar door beschikbaar. Specifiek rondom 28, 29 en 30 december openen winkels hun deuren om vuurwerk te verkopen. Doordat vuurwerk niet via de post opgestuurd mag worden, is het essentieel dat je dit op een erkende locatie koopt of ophaalt. Ook moet je rekening houden met de leeftijd. Categorie 1 vuurwerk mag al vanaf 12 jaar afgestoken worden. Dit geldt niet voor categorie 2 vuurwerk. Dit mag pas vanaf 16 jaar afgestoken worden, wat ook betekent dat je officieel 16 jaar of ouder moet zijn om het te kopen. Wil jij categorie 3 vuurwerk inkopen? Dit vuurwerk is verboden om te gebruiken in Nederland en is hierdoor niet op webshops of andere vuurwerkverkooppunten te vinden.

Verantwoordelijk plezier op oudejaarsavond

De regelgevingen hoeven jouw plannen niet in de weg te staan. Er is nog steeds genoeg mogelijkheid om verantwoordelijk plezier te hebben op oudejaarsavond. Zorg dat iedereen met wie je het vuurwerk gaat afsteken op de hoogte is van de regelgevingen en ook weet hoe ze verantwoord om moeten gaan met vuurwerk. Zo worden onnodige ongelukken voorkomen en kan je elkaar vertrouwen. Zorg daarnaast ook dat je het vuurwerk simpelweg afsteekt tijdens de aangegeven tijden. Zo voorkom je dat er ineens politie voor de deur staat die de pret verstoren. Om zo min mogelijk overlast voor de omgeving te maken, is het verstandig om het vuurwerk niet te dicht bij de woonhuizen af te steken. Kom jij uit de omgeving van Doetinchem en wil je vuurwerk kopen? Neem dan alvast een kijkje in de vuurwerkwinkel in Doetinchem om inspiratie op te doen wat jij met oud en nieuw aan vuurwerk wilt afsteken.